Azerbaidžānā, kas atrodas uz robežas starp Āziju un Eiropu, ir viena no tām kultūrām, kuru ir īpaši grūti definēt, jo tā ir Kaukāza valsts ar lielu Turcijas un Irānas ietekmi, tajā pašā laikā tā agrāk bija Padomju Savienības sastāvdaļa, tāpēc gala rezultāts ir tik dīvains pretēju kultūru sajaukums, kas ceļotāju atstāj ļoti apjukušu. Ceļojums uz Azerbaidžānu noteikti būs neparasta pieredze.
Ziemeļu teritorija neapšaubāmi ir visskaistākais reģions, pateicoties Kaukāza kalniem, kas paceļas līdz 4466m miglainajam augstumam. Šajās augstās virsotnēs dzīvo lāči, vilki un leopardi, nemaz nerunājot par nomadu ganiem, kuri pārvieto savus ganāmpulkus augšup un lejup no šiem kalniem, meklējot svaigas ganības, kā viņi to ir darījuši tūkstošiem gadu.
Gar Baku centra bulvāriem jūgendstila bagātnieku iedzīvotāji taurē starp dārgiem veikaliņiem. Galvaspilsētā ir ekskluzīvie veikali, modernā arhitektūra un luksusa viesnīcas. Lai arī pēdējos gados nafta ir pārveidojusi ekonomiku, Azerbaidžānai vienmēr ir bijusi stratēģiska nozīme. Atrodoties uz Kaspijas jūras krastiem, Zīda ceļa kamieļu karavānas savulaik gāja cauri zemei, kas gadsimtu gaitā ir iekļauta Persijas, Turcijas un Krievijas impērijās.
Mūsdienās Azerbaidžāna ir suverēna valsts, un, kaut arī islāma, tomēr ļoti atvērta pasaulei. Alkohols ir ne tikai viegli pieejams, bet arī lepni ražots. Vīnogas šeit tiek kultivētas gadu tūkstošiem ilgi, un vietējie vīna dārzi izstrādā dažus izcilus vīnus. Azerbaidžānas virtuve piedzīvo renesansi, pateicoties daudzām jaunām ēstuvēm, kas atklājas Baku centrā.
Pazīstama kā uguns zeme, Azerbaidžāna ir viena no aizraujošākajām valstīm Eiropā. Sākot ar degošiem kalniem, kas liesmās ir bijuši vairāk nekā 4000 gadu, līdz Zoroastrijas tempļiem, dubļu vulkāniem, šī ir valsts, kas noteikti Jūs pārsteigs. Izbaudiet tās bagāto pagātni, krustojumos starp Eiropu un Āziju, kamēr dzerat tēju ar ievārījumu un ēdāt kebabus .
Ēdienam ir svarīga loma jebkura reģiona kultūrā un vēsturē, un Azerbaidžāna nav izņēmums! Azerbaidžāna ir bagāta ar kulinārijas baudījumiem, kas katru gadu piesaista tūkstošiem tūristu. Ar elementiem no Turcijas un Irānas virtuvēm, Azerbaidžānas ēdieni ir pazīstami ar to, ka tajos bagātīgi izmanto sezonas dārzeņus un zaļumus, ieskaitot baklažānus, tomātus, papriku, bietes, redīsus un kāpostus, kā arī gaļu, piemēram, jēra gaļu, liellopa gaļu un vistu. Garšvielas un garšaugi padara visu atšķirīgu. Plaši izmanto piparmētru, koriandru, dilles, puravu, estragonu, majorānu un timiānu, kā arī pētersīļus, maurlokus, ūdenskreses un zaļo sīpolu. Azerbaidžāņi ļoti lepojas ar savu ēdienu un viesmīlības kultūru, katru ēdienreizi parasti pavadot ar karstas melnās tējas glāzi, ko uzskata par nacionālo dzērienu.
Viena no vispazīstamākajām delikatesēm ir melnie ikri, kas tiek slavēti visā pasaulē. Tie ir ražoti no stores, kas atrodama Kaspijas jūrā, kas atrodas tieši uz austrumiem no Azerbaidžānas. Kaspijas jūra padara jūras veltes par nozīmīgu daļu no Azerbaidžānas kulinārijas identitātes. Baltās stores, Kaspijas laši, sardīnes, pelēkā kefale un baltā zivs, ko sauc kutum, ir populāri jūras velšu cienītājiem.
Plovs uzskatīts par azerbaidžāņu virtuves karali. Tas ir obligāts ēdiens jebkurās kāzās vai svētkos, un to šķirņu skaits ir aptuveni 200. Jebkura pilafa atšķirīgā iezīme ir divu to sastāvdaļu kombinācija: vārīti basmati rīsi un gara – atsevišķi vārīta mērce. Gara var sastāvēt no gaļas (parasti jēra) vai zivīm, kas cepta kopā ar sīpoliem un žāvētiem augļiem, piemēram, plūmēm, rozīnēm un ķiršu plūmēm. Rīsus, savukārt, novāra un veido gazmag – garozu, kas katliņa apakšā tiek veidota, kad rīsi ir pagatavoti. Plovs parasti ir pēdējais izsmalcinātības kurss īpašos gadījumos, piemēram, kāzās, un tiek pasniegts viesiem ar lielu ceremoniju.
Airāns ir auksts jogurta dzēriens, kas sajaukts ar sāli. Tās galvenās sastāvdaļas ir ūdens un jogurts. To plaši izmanto Vidusāzijas un Kaukāza tautu nacionālajās virtuvēs. Savu īpašību dēļ airāns galvenokārt tiek izmantots kā bezalkoholisks dzēriens vasaras karstumā, lai uzlabotu apetīti. Airāns ir ātrs un ērts veids, kā uzpildīt ķermeņa barības vielu un minerālvielu krājumus. Ja Jums liekas, ka visu dienu staigājat vasaras karstumā un esat sviedrējis, apsveriet iespēju izdzert glāzi airāna.
Visas vietas ir aizpildītas