Kipra ir trešā lielākā sala Vidusjūrā pēc Sicīlijas un Sardīnijas. Sala atrodas uz austrumiem no Krētas un uz dienvidiem no Turcijas Vidusjūras austrumos. Kopš 1974. gada Kipra ir sadalīta Kipras ziemeļu un dienvidu daļā. Kamēr dienvidu daļa pieder Kipras Republikai, ziemeļu daļa atrodas zem Turcijas karoga. Starp abām daļām ir “Zaļā līnija”, sava veida buferzona starp abām salas pusēm un Nikosijas pilsētu. Kipras Republika (Dienvidkipra) ir Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts kopš 2004. gada. Labākais veids, kā nokļūt salā, ir ar lidmašīnu. Galvenās komerciālās lidostas atrodas Larnakā un Pafosā.
Kiprā ir Vidusjūras klimats ar karstiem un sausiem vasaras mēnešiem un maigām ziemām. Nokrišņi galvenokārt ir no decembra līdz aprīlim. Vasarā virs jūras pūš galvenokārt karsts tuksneša vējš. Vidusjūras salā Jūs atradīsiet siltāko ūdens temperatūru Vidusjūrā līdz 28°C. Kipra ir ceļojumu galamērķis cauri gadam. Dabas cienītāji aprīļa un maija mēnešus ir īpaši iecienījuši ziedu pārpilnības dēļ.
Kipras virtuvi veido daudzas ārzemju kultūras. Turcijas, Austrumu un Lielbritānijas ietekme ir atstājusi savu nospiedumu līdz šai dienai. Bieži ir labi zināmie musaka un dolma (vīnogu lapas, kas pildītas ar maltu gaļu un rīsiem), kā arī kebabi, kurus šeit dēvē arī par souvlaki – galvenokārt jēru, ar lauku salātiem ar fetas sieru. Vistas un omletes ir arī ļoti populāras Kiprā, savukārt zivju ēdieni ir diezgan reti sastopami un tiek samazināti līdz dažiem zivju veidiem.
Ceļojums uz Kipru solās būt gastronomiska pieredze, neatkarīgi no tā, vai ļauties salas bagātīgajai un krāsainajai virtuvei restorānos vai laukos pie vietējiem. Tā kā visā salā ir daudz ciematu, ir daudz iespēju izmēģināt vietējās vīna šķirnes un izpētīt Kipras vīna garšu.
Halloumi, iespējams, ir visslavenākais Kipras produkts, kura popularitāte ir izplatīta daudzās valstīs visā Eiropā un Tuvajos Austrumos. Delikatese, kas izceļas ar maigu sāļo garšu un gumijoto tekstūru, ir kļuvusi par iecienītu maltīti visā pasaulē, parādoties tik dažādos ēdienos kā jēra cepetis un halloumi kartupeļi.
Kipras dolma šķirne izmanto malto gaļu, rīsus, sīpolus, tomātus un garšaugu maisījumu. Pēc tam šo pildījumu rūpīgi iesaiņo svaigās vīnogulāju lapās. Ciematu iecienīts ēdiens ir sastopams visā Grieķijā, Turcijā un Tuvajos Austrumos. Koupepia parasti tiek gatavota lielās partijās, un to var sasaldēt, lai to varētu baudīt vēlāk – ēdiens ir katras Kipras omītes ēdienkartē.
Līdzīgi slavenajam grieķu ēdienam arī Kipras stila suvlaki sastāv no maziem uz iesmiem grillētas gaļas gabaliņiem un lielā daudzumā svaigu salātu pildījumu. Tā ir ļoti populāra maltīte, jo daudzi vietējie iedzīvotāji gatavo pittu. Izmantotā pittas maize ir plānāka un lielāka par tās grieķu variantu.
Aijanapa ir viens no populārākajiem tūristu centriem Kiprā. Pateicoties savām skaistajām smilšainajām pludmalēm ar kristāldzidru, zilu ūdeni un daudzajām atrakcijām, tā ir kļuvusi par vienu no populārākajiem brīvdienu galamērķiem pasaulē, un to apmeklē cilvēki no visiem pasaules malām. Arī naktsklubu un bāru dēļ.
Troodos kalnu apmeklējums ir obligāts. Pīķu tornis ir gandrīz 2000 metrus augsts. Ziemā kalnu klāj sniegs un dod iespēju ziemas sporta veidiem. Atklājiet gleznainus ciematus ar tradicionālās arhitektūras mājām, vīna dārziem, terases nogāzēm un skaistām dabas takām. Kiprā skaistākās bizantiešu baznīcas ir paslēptas mežā.
Limasola ir otra lielākā Kipras pilsēta un atrodas starp divām senajām interesantākajām salas arheoloģiskajām vietām. Limasola ir vissvarīgākā Kipras osta, vīna ražošanas centrs un populārs atpūtas kūrorts. Kilometru garajā pludmales promenādē ir daudzas viesnīcas, daudzdzīvokļu mājas, restorāni un krodziņi.
Pafas ostas pilsēta Kipras rietumu krastā ir vēsturiska pilsēta ar krāšņu vēsturi, kas aizsākās tūkstošiem gadu atpakaļ. Pilsēta, kuru UNESCO pasludināja par pasaules mantojuma vietu, helēnisma un romiešu laikmetā bija Kipras galvaspilsēta. Pilsētas vēsture sākas 4. gadsimtā.
Nikosija (grieķu valodā Lefkosia) ir Kipras Republikas galvaspilsēta un atrodas salas centrā. Nikosija ir rosīga un moderna komerciāla un biznesa metropole. Nikosijas centrs ir vēsturiskā vecpilsēta, kuru ieskauj cietokšņa sienas ar grāvi un sirds formas bastioniem.
Larnakas pilsēta ir aizraujošs daudzu kultūru sajaukums, kas veidojušas tās vēsturi. Šeit, kur austrumi satiekas ar rietumiem, ir lielisks sākumpunkts, lai izpētītu visu salu, kā arī plašāku Larnakas apgabalu ar neskaitāmajām apskates vietām.
Visas vietas ir aizpildītas